joi, 5 februarie 2009

Brazii
















Eu am doi in curte... doi brazi. Pe vremuri au fost trei, trei nepoate, trei braduti la poarta, mandria bunicului! Nepoatele s-au facut mari, brazii la fel.
Fetele au plecat iar brazii au crescut pana au ajuns cu cracile in firele electrice. Doi au fost taiati, unul a scapat. Fusese cel mai mic, crescuse la umbra, se luptase pentru lumina cu un mar batran. Pana la urma avut noroc, i s-au tuns doar cracile rebele si el a avut drum liber... in sus!
Apoi in curte a mai aparut un bradut, mic, pui, plantat si el tot la umbra unui mar batran. Trebuie sa sa taiem marul, ba nu-l taiem ca iar a rodit...atunci sa mutam bradutul!
Nu s-a decis locul mutarii, asa ca deocamdata i se incetineste doar avantul spre cer, i "se taie motul in fiecare primavara"! Cand inmugureste, e o adevarata incantare... Ma bate gandul sa-i iau din muguri anul asta, sa fac... sirop! S-o supara? Ca la fratele lui mai mare nu mai ajung cu nicio scara.

Sirop din muguri de brad

Reteta nr.1
Mugurii de brad proaspat culesi se spala, se curata de codite si se zdrobesc pe o planseta de lemn, cu ajutorul unui tocator. Într-un borcan mare de sticla se pune un strat gros de un deget de miere, apoi se adauga un strat subtire de ace de brad dupa care un nou strat de miere. În final, deasupra ultimului strat de ace de brad, se pune un strat mai gros, de doua-trei degete de miere, si se inchide borcanul ermetic. Se lasa acest amestec la macerat, în camara, de la doua la patru saptamâni, când se scoate si se filtreaza totul.

Reteta nr.2
Mugurii curatati de codite, se spala cu apa rece. Se pune intr-o oala un kilogram de muguri si se adauga doi litri de apa. Se fierb o ora, pâna când se înmoaie bine. Se ia de pe foc oala si se lasa sa stea acoperita la rece 48 de ore iar daca este cald, numai 24 ore, ca sa se extraga cât mai bine din muguri sarurile minerale si uleiurile aromatice. Sucul se strecoara rece, prin tifon dublu, asezat pe strecuratoare, presând bine mugurii. Se cântareste preparatul si la fiecare litru de suc se adauga câte un kilogram si jumatate de zahar. Se fierbe pâna capata consistenta mierii. Se toarna în sticle,se sigileaza si se pastreaza la rece.

Reteta nr.3
Se zdrobesc 100g muguri de pin, peste care se toarna 100g de alcool de 60 de grade. Se lasa la macerat intr-un vas acoperit timp de 12 ore, agitâ nd din când in cand. Se toarna apoi o jumatate de litru de apa clocotita, iar dupa sase ore se strecoara printr-o pânza deasa. Se adauga 640 de grame de zahar si se dizolva la cald pe baia de apa. Se adauga apa fiarta pana la 1kg si se trage apoi la sticle. Copiii pot lua maxim trei lingurite pe zi iar adultii, trei linguri.

Niciun comentariu: